Wielu osobom Francja kojarzy się z najlepszą kuchnią na świecie. Z tego też powodu nie wyobrażają sobie wycieczki do Francji bez spróbowania lokalnych smakołyków. Kuchnia francuska jest kuchnią bardzo zróżnicowaną. W zależności od regionu Francji spotkamy inne regionalne produkty, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Wyróżnia się jednak kilka potraw czy składników, które najbardziej kojarzą się z kuchnią francuską. Wymienić należy chociażby żabie udka czy ślimaki. Wielu turystów decyduje się na spróbowanie ślimaków przyrządzanych w najbardziej tradycyjny sposób: przyrządza się je smażone na sklarowanym maśle. Kuchnia francuska nie obejdzie się także bez sera, który często podawany jest z doskonałej jakości winem. Wielu turystów jako pamiątkę z Francji przywozi swoim przyjaciołom właśnie kawałek świetnego francuskiego sera. Turyści przebywający w Francji nie wyobrażają sobie także nie zjedzenia tradycyjnego śniadania francuskiego, które składa się z croissantem podawanego z dżemem oraz kawą. Miłośnicy musztardy nie wyobrażają sobie także nie przywiezienia ze sobą choćby malutkiego słoiczka tradycyjnej musztardy wytwarzanej w Dijon, która uważana jest za najlepszą musztardę na świecie.