Kulinarne

Kulinarne

Warto wybrać się do Francji, chociażby po to, aby poznać jej kulinarne sekrety. Może inaczej. Kulinarnych sekretów, raczej się nie pozna, ale francuskie jedzenie najlepiej smakuje, w atmosferze i klimacie śródziemnomorskim. Począwszy od knajpek na Placu Marsowym w Paryżu, a skończywszy na zwykłych restauracjach przy kurortach w zamorskich terenach francuskich. Co jest w tym takiego, że nie możemy tego pominąć ? wino. Ale uwaga, we Francji panuje klimat, który wręcz unosi nas nad ziemią, samym powietrzem. Jeśli dodamy do tego wino, to najlepiej wieczorem, bo w dzień, już nic więcej nie zobaczymy. Receptą jest nie przesadzać. Trudno o to, jeśli miejscowe wino jest takie wspaniałe. Co jeszcze ? Sery. Francuskie sery znane na całym świecie, powinny być same w sobie pretekstem do wybrania się na ich degustację i zabrania ze sobą do domu, jakiejś porcji. Jeśli już o kulinariach mowa, to nie zapominajmy o tym, że regiony francuskie są bardzo bogate w ekskluzywne grzyby, czyli trufle. Francuzi z truflą potrafią zrobić kulinarne wszystko, więc nie odmawiajmy, jeśli jako danie dnia, zobaczymy specjalność szefa kuchni, czyli coś związanego z truflami. Jeśli przyzwyczaimy się do ich smaku, nie będziemy chcieli jeść już nic innego aż do końca pobytu w tym pięknym, słonecznych regionie ze wspaniałą atmosfera.